Skavtstvo

 "Skavtstvo je vesela igra na prostem." B.P.

Res je igra, vendar takšna, ki posameznika vzgaja, ga navdahne s skavtskim duhom, uči odgovornosti do narave, družbe in soljudi ter mu da ogromno možnosti za razvijanje (in iskanje)  talentov.

Skavtstvo je svetovno gibanje, ki ga je na začetku 20. stoletja (leta 1907)  ustanovil Robert Baden-Powell in danes šteje preko 40 milijonov mladih. Druži nas veselje do življenja v naravi, druženja, pustolovščin in pripravljenost na izzive. Skavti v Sloveniji smo povezani v Slovenski skavtski organizaciji s polnim nazivom Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS).

V Sloveniji nas je približno 4500 aktivnih skavtov, ki delujemo v 66 enotah (t. i. stegih). Skavtsko življenje pa je v času našega obstoja (31. 3. 1990) izkusilo že prek 20.000 skavtinj in skavtov.

Verjamemo, da je vsak sposoben norih podvigov. Uživamo v spoznavanju narave in veščinah, ki nam koristijo tako v neobičajnih kot tudi v povsem vsakdanjih situacijah. Pri nas namreč velja načelo, da smo vedno pripravljeni. Pripravljeni na spanje v naravnih bivakih in šotorih, nočne straže, proge preživetja, prepevanje ob tabornem ognju ter mnoge druge aktivnosti, zaradi katerih vomo čez dolga leta obujali dragocene spomine...

Biti del te "igre" je privilegij, ki pa ga je lahko deležen vsak zainteresiran otrok oz. mladostnik.

 

 "Skavtstvo je za vse, vendar niso vsi za skavtstvo." je dolgo tega dejal ustanovitelj skavtskega gibanja lord Baden Powell, na povezavi pa si preberi več o nas in preveri, če si ZA skavtstvo :)