Robert Baden-Powell

Ustanovitelj skavtskega gibanja je Anglež Robert Baden - Powell, katerega skavti imenujemo BiPi.

BiPi se je rodil 22. februarja 1957 v številčni družini, saj je imel še devet bratov in sester. Bi Pi-jev oče je bil anglikanski župnik, umrl je, ko je bilo Bi Pi-ju komaj 3 leta. Tako sta ga vzgajala predvsem njegova mati in dedek. Prav njegov dedek je v malem Robertu vzbudil ljubezen do nevarnih potovanj. Učil ga je pomembnosti opazovanja vsakogar in vsega okoli sebe. V šoli ni bil posebej uspešen. Ljubil pa je risanje, nastopanje in streljanje s puško. Imel je željo postati vojak, tako se je po gimnaziji vpisal na šolo za britanske oficirje. Na sprejemnem izpitu je zasedel drugo najboljše mesto od kar 717 kandidatov.

Postal je odličen vojak in zaradi velike volje in marljivosti je hitro napredoval. Znal je popestriti vojaško življenje, vojake pa uril s tekmovanji in igrami. Njegova iznajdljivost in zgled sta pomagala, da je bil pri vojakih in tudi pri nadrejenih izredno priljubljen.

Najbolj znano vojskovanje, po katerem je Bi Pi postal tudi nacionalni heroj, se je odvijalo leta 1889 v mestu Mafeking v Afriki. Mesto so obkolili sovražniki, Bi Pi pa je skupaj s svojimi vojaki in civilisti v obleganem mestu zdržal 217 dni. Uspelo jim je zaradi Bi Pi-jeve iznajdljivosti, prav zato so lahko zdržali v obleganem mestu. Vse te izkušnje je Bi Pi zbral v knjigi "Aids to scouting" (napotki za ogledništvo).

Bi Pi-ju se je porodila ideja, da bi nekatere svoje zamisli lahko uporabljal za urjenje dečkov, ne le vojakov. Da bi idejo preizkusil, je poleti 1907 organiziral prvo taborjenje za 22 dečkov na otoku Brownsea. Zbujali so se ob zvokih trobente, imeli so jutranjo telovadbo, signalizacijo, hodili so na izlete, igrali so se igre, ponoči pa nočno stražo. Navdušenje je bilo veliko in tako se je začelo skavtstvo!

Kmalu je Bi Pi opustil vojaško službo in se posvetil mladini! Napisal je še eno knjigo Scouting for boys (Skavtstvo za fante). Mladi navdušenci so se začeli zbirati v skavtske čete, odrasle pa so povabili, da bi jih vodili.
Tako je začela nastajati skavtska bratovščina, ki se je zavzela za mir in ne pozna ovir glede veroizpovedi, narodnosti in rase. Skavtsko gibanje je postalo svetovno in se vedno bolj širilo. Dekleta niso hotela ostati "zunaj". Zato so začele živeti skavtstvo. Postalo je zanimivo za vse. Tako je Bi Pi leta 1926 ustanovil še volčiče, da bi lahko tudi deček, med 8 in 11 letom doživel zabavo in pustolovščino. Izoblikovali sta se dve veji volčiči in izvidniki. Čez tri leta pa je ustanovil še vejo popotnikov (16–21 let).

Leta 1920 so se zbrali skavti iz vseh držav, v Londonu na prvem Jamboreeju – svetovnem skavtskem shodu. Zbralo se je 8.000 skavtov iz 34 držav. Bi Pi-ja so imenovali za svetovnega načelnika. Za jamboree pa so se dogovorili, da se  bo odvijal vsaka 4 leta, vedno na drugem kontinentu. Leta 1929 je Bi Pi dobil naziv – Lord Baden Powell of Gilwel. Potoval je po svetu in obiskoval skavtske skupine. Leta 1937 se je s svojo ženo Olave preselil v Kenijo. 8. januarja 1941 je zapustil ta svet z besedami: "Svojo nalogo sem izpolnil in odšel domov."